Gofry belgijskie z karmelizowanym sosem brzoskwiniowym

Kulinarne zdjęcia popełniłam dwa razy (tu i tu) i pamiętam jak się nad nimi napociłam, choć sprawiło mi to dziką satysfakcję. Długo marzyła mi się taka sesja w zimowej osłonie, kiedy w końcu spadł śnieg a my postanowiliśmy jednak kontynuować tego bloga mówię „Marek rób żarcie, jedziemy robić fotki na dworze”. Myślę, że jak na pierwszą taką akcję wyszło całkiem przyzwoicie a te pyszne gofry zaczęły znikać jak tylko skończyliśmy robić zdjęcia – „Skończyłaś już? Chcę już je jeść”. Przepis na te cacka, które Marek często robi na śniadanie znajduje się poniżej. Dodam tylko, że sos warto przygotować wcześniej, bo redukowanie syropu trochę trwa. Do zrobienia sosu wykorzystaliśmy syrop, który został po brzoskwiniach w zalewie ze słoika – nic się nie zmarnuje ; )

Skład na gofry:

280g mąki
7g drożdży instant
250ml mleka
100g masła
2 jajka
100g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii
szczypta soli

Skład na sos:

ok 250ml syropu brzoskwiniowego (może być inny smak, nam został syrop po brzoskwiniach w słoiczku)
laska cynamonu
70ml śmietanki 30%
łyżeczka masła

Masło rozpuścić w rondelku, wyłączyć palnik i dodać zimne mleko, wymieszać i wsypać drożdże (zimne mleko ochłodzi masło i drożdże będą miały odpowiednią temperaturę do pracowania). Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, wbić żółtka, dodać ekstrakt waniliowy i masło z mlekiem i drożdżami. Białka ubić osobno ze szczyptą soli, następnie delikatnie dodać je do masy. Odstawić masę na 15minut, by drożdże mogły popracować.

Aby zrobić sos należy syrop redukować aż zacznie się karmelizować (trzeba uważać aby się nie przypalił, bo będzie gorzki – najlepiej w rondelku z grubym dnem). Kiedy syrop zacznie się karmelizować dodać masło i wlewać śmietankę, dodać laskę cynamonu i delikatnie gotować jeszcze przez chwilkę. Odstawić sos – kiedy zacznie się ochładzać będzie gęstniał. Najlepiej podawać go na ciepło, ale na zimno smakuje równie dobrze. Gofry można podawać też z owocami.

 

2 thoughts on “Gofry belgijskie z karmelizowanym sosem brzoskwiniowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *