Kruche ciasteczka z powidłami

Przepis na ciasteczka Pani Irenki, bo tak zapisałam sobie tę recepturę w przepiśniku, ma już około 40 lat. A takie wiekowe skarby są najlepsze, dlatego cieszę się, że dostałam zielone światło by posłać ten przepis dalej w świat. Uwielbiam je z powidłami, ale równie dobrze smakują same lub w wersji świątecznej – z przyprawą do piernika. Na zdjęcia nie zapraszałam Akali, bo to jest najmniej fotogeniczny pies na planecie, ale nawet się z nią nie kłóciłam, bo widać było, że to silniejsze od niej – ma szczęście, że Leutek lubi się dzielić.

Skład:
250g masła
200ml śmietanki 18%
1 szklanka cukru
5 szklanek mąki
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
8g cukru wanilinowego
szczypta soli
ok 400g powideł

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy na ciasto. Dla ułatwienia przy wałkowaniu można sobie ciasto rozdzielić na 4 części. Uformowane kule zawijamy w folię i schładzamy w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko. Do wycięcia ciastek użyłam kwadratowej wycinaczki do ravioli, ale można nadać ciasteczkom dowolny kształt. Na środek wyciętych foremek nakładamy odrobinę powideł i składamy na pół, tak aby powstały trójkąty. Pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Plan jest taki: bierzemy ciastki i uciekamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *