Świeży omlet z warzywami

Jako lekarstwo na wyrzuty sumienia po tłustym czwartku, jako mały zwiastun wiosny dla stęsknionych lub poprostu jako drugie śniadanie czy lunch do pracy. Poniżej znajdziesz przepis na świeże i zdrowe omlety z warzywami oraz sosem salsa i awokado.

Skład na dwa omlety:
4 jajka
odrobina wody
sól i pieprz
ser grana padano (możesz użyć też cheddar lub parmezan)

Skład na mieszankę warzyw i sosy:
1/4 białej kapusty
1 marchew
1 średnia cebula
pęczek świeżej kolendry
3 pomidory
1 ząbek czosnku
mały kawałek papryczki chili
łyżeczka oliwy
pół awokado
1 łyżkę jogurtu naturalnego
sok z cytryny
sól i pieprz

Kapustę, marchew i pół cebuli pokrój na cienkie paski (by łatwo pokroić marchewkę możesz użyć obieraczki do warzyw i „zetrzeć” ją na cieniutkie pasy). Wymieszaj warzywa i skrop je odrobiną soku z cytryny. `Aby zrobić sos salsa, drugą połowę cebuli zblenduj z dwoma pomidorami, czosnkiem, papryczką chili i garstką kolendry (nie całym pęczkiem), przypraw solą i pieprzem i przełóż do miseczki. Pozostały pomidor potnij na kawałki i dorzuć do sosu, Aby przygotować sos z  awokado, zblenduj awokado, garstkę kolendry, dodaj odrobinę soku z cytryny i jogurt naturalny, przypraw solą i pieprzem. Jajka na omlety roztrzep trzepaczką, dodaj odrobinę wody aby rozrzedzić i przypraw solą i pieprzem. Do jajek dodaj też drobno starty ser (lub pod koniec smażenia dorzuć go do jajek aby miał czas się roztopić). Na usmażone omlety rozłóż mieszankę marchewki z kapustą, polej sosami, zwiń w rulon. Udekoruj omlety garstką kolendry i odrobiną startego sera grana padano.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *